FRÅGOR & SVAR - KRYOTERAPI

Har du ytterligare frågor får du gärna kontakta oss!

Kryoterapi är en behandling där din kropp utsätts för en temperatur från -110 ° C till -180 ° C. Behandlingen tar så lite som 1 till 4 minuter, men effekterna på kroppen är häpnadsväckande. Den extrema kylan stimulerar de fysiologiska processerna i kroppen. Själva processen kan liknas vid en omstart av din kropp där kroppen skannar efter underpresterande kroppsfunktioner och reparerar sig därefter. Under fliken “Vad är Kryoterapi?” samt “Fördelar med Kryoterapi” kan du läsa mer om behandlingen. 

Vid -180  ̊C sjunker temperaturen på hudens yta betydligt till omkring fryspunkten. Detta aktiverar i sin tur dina hudreceptorer (nervändar) till att börja skicka signaler till centrala nervsystemet och som säger åt kroppen att den är i kritisk fara. Din kropp aktiverar omedelbart ett brett utbud av försvarsprocesser som är fungerar effektivt för ditt välbefinnande. Du kommer att öka produktionen av noradrenalin och andra endorfiner som fungerar som naturliga smärtstillande medel.  Din blodcirkulation kommer att förbättras, dina naturliga antiinflammatorier kommer också att aktiveras och produceras av kroppen. Den ökade nivån av syre och näringsrikt blod hjälper dig att befria kroppen från gifter och eventuella ämnesrester. I ett nötskal kan den kalla stimulansen tänkas som att kroppen trycker på en speciell knapp som aktiverar en process som skapar en helkroppsanpassning och förbättring i kroppen. 

Ja, det finns både helkroppskryoterapi och lokal kryoterapi. Båda behandlingsformerna görs med hjälp av flytande kvävegas. 

Även om effekterna av behandlingarna är liknande kan de användas i olika syften. Den lokala kryoterapimetoden används för att rikta in sig på specifika områden för att behandla skador eller genomföra skönhetsbehandlingar. 

Helkroppskryoterapi behandlar hela kroppen och används främst för återhämtning och välmående.

Såklart! Kryoterapi har använts säkert i över 30 år och vi skulle inte använda det själv varje vecka om det inte var det! Dessutom är kväve en giftfri gas, den utgör 78% av jordens atmosfär, plus att du som befinner dig i  en kryokabin aldrig är i direkt kontakt med flytande kväve. En utbildad kryoterapeut kommer alltid vara närvarande under behandlingen för att kontrollera temperaturnivåerna och se till din komfort. 

Detta beror verkligen på varje enskild person! En gång i veckan är dock en bra utgångspunkt. För idrottare kan de komma in dagligen för att påskynda återhämtningen och förbättra styrkan och uthålligheten.  För någon som bara vill må bättre allmänt är några gånger i månaden är perfekt.

När det gäller den lokala kryoterapin är det bäst att själv känna efter hur man svarar på behandlingen och variera frekvensen utifrån detta. Vissa typer av behandlingar kan kräva en mer intensiv period av sessioner. 

Den största skillnaden är att is och vatten inte kommer ner i alls lika låga temperaturer som kryoterapi gör, detta gör det mycket mer effektiv som behandlingsmetod.

Dessutom skapar vatten en större förlust av värme i kroppens kärna, och kall ånga gör inte det. Den kalla luften påverkar bara ytan av din hud vilket gör det mycket behagligare och snabbare än ett isbad. Denna skillnad förklarar också varför kroppen känns mycket mer responsiv och fräsch efter en kryoterapeutisk behandling än ett isbad. Effektivitetsmässigt motsvarar dessutom en 3-minuters kryoterapibehandling 45 minuter i ett isbad.

Resultaten tar olika lång tid beroende på personens livsstil och olika genetik. Vissa känner resultat redan efter första behandlingen medan andra känner det efter att de gjort det några gånger. De flesta studier tyder på att kontinuitet ger bäst resultat, precis som med allt annat! 

De flesta kan använda sig av behandlingen men det finns vissa medicinska restriktioner. Läs mer om dessa här. 

FRÅGOR & SVAR - BÖRJA MED KRYOTERAPI

Har du ytterligare frågor får du gärna kontakta oss!

Vi på COLD hjälper dig med allt du behöver veta och kunna för att komma igång med din nya verksamhet och stöttar dig i allt från en licensierad kryoterapeutisk utbildning, marknadsföring, gasleverantör och service. Vi ser till att följa med dig under hela processen så att uppstarten går smidigt till och att din klinik har alla verktyg den behöver för att lyckas!

Går det bra för er, går det bra för oss!

Bra nyheter! Det krävs ingen speciell bakgrund för att driva en kryoterapeutisk verksamhet. Det enda som krävs är ett kreativt och innovativt tänk samt ett driv inom hälsa & välmående. Det är ett ekonomiskt vinnande koncept att inkludera i din befintliga verksamhet som ett gym eller hälsoanläggning.

Om man redan har en lokal så är den enda investeringen själva maskinen. Man är även beroende av flytande kvävgas för att genomföra behandlingen. Detta används såklart vid behandling, vilket innebär att man aldrig ligger ute med kostnaderna.

Absolut, vi vill hitta den bästa lösningen för att skapa ett samarbete med er.  Kontakta oss för mer information angående priser och upplägg! 

Ja det blir man, vi genomför alltid en certifierad utbildning för dig som vill starta en egen klinik eller inkludera det i din befintliga verksamhet.  Det är en kort utbildning som tar knappt en dag och den kan genomföras åt flera personer samtidigt. 

Vanligtvis mellan 2–3 veckor och högst 6 veckor beroende på om maskinen är i standardfärger eller om man vill designa maskinen personligt.

Priset beror självfallet på vilken maskin det är, dess funktioner och tillägg. Kontakta oss för att få en prisoffert.

Absolut! För oss är kvalitet och säkerhet viktigast, därför erbjuder vi 3 års garanti på kryokabiner och 2 års garanti på de lokala maskinerna.

Kontakta oss!