Är kryoterapi bättre än Wim Hof-metoden?

Många undrar om kryoterapi är bättre än Wim Hof-metoden. Två metoder som båda använder kalla temperaturer för att behandla kroppen och åstadkomma flera resultat. Wim Hof ​​har verkligen vunnit popularitet de senaste åren och ​​använder andningsövningar och meditation för att stå ut med kalla temperaturer i naturen eller i ett isbad. Kryoterapi har använts i sport i över två decennier för att ersätta isbad för idrottare som ett mer effektivt alternativ. Men frågan är: vilken metod är bäst?

Är ett Wim Hof-isbad samma sak som kryoterapi?

Isbad är en form av kryoterapi, men det har sina begränsningar. Idrottare använder ofta is mot sina skador eller sitter i ett isbad för att minska inflammationen i kroppen. Wim Hof-lektioner för nybörjare innebär vanligtvis att man sitter två minuter i ett isbad. Avancerade klasser kan vara tio minuter långa, men smärtan kan vara överväldigande för de flesta. Det önskade resultatet av ett isbad är att minska kroppens yttemperatur men om det är för smärtsamt går personen ut ur badet och den terapeutiska effekten börjar aldrig riktigt verka ordentligt. Man säger att en 3-minuters kryobehandling motsvarar ca 45 minuter i ett isbad.


Är kryoterapi verkligen annorlunda än isbad?

Kryoterapi är enligt oss ett bättre alternativ än Wim Hof-metoden eftersom det ger samma resultat utan samma smärta eller obehag. Det kan även vara krångligt att underhålla ett isbad med daglig is och hygien. Faktum är att priset för en kryoterapisession är jämförbart i pris med den mängd is du skulle behöva köpa (och den tid det tar) för ett isbad. Däremot varar en kryoterapisession bara tre minuter och du blir inte blöt överhuvudtaget. De flesta kryosessioner tar totalt mindre än 6 minuter, klä av sig, gör kryo i 3 minuter, klä på dig igen och lämna. Många gör kryo före träningen, efter träningen eller helt enkelt för att starta dagen på ett fantastisk sätt!


Kan man träna direkt efter en kryobehandling?

Ja! Det fina med kryoterapi är att man kan träna direkt efteråt! Jämför man med ett isbad kan man inte träna direkt efteråt eftersom kroppen och musklerna är otroligt stela, vilket gör kryoterapi mer effektivt som en del av en livsstil som innefattar frekvent träning.


Är kryoterapi säkrare än ett isbad?

För många människor är ett isbad helt enkelt ohälsosamt. De med svår smärtintolerans kanske inte ens kan vara i vattnet tillräckligt länge för att få den önskade effekten. För andra kan ett isbad utgöra en hälsorisk på grund av den chockerande känslan av att vara omgiven sådant kallt vatten. Kryoterapi kan vara ett säkrare alternativ eftersom kylan är luft och inte vatten. Nedsänkning i vatten kan öka ångesten hos många människor och får hjärtfrekvensen att stiga till obekväma nivåer. Se till att granska alla kontraindikationer med båda metoderna innan du utför en session. Många har funnit att kryoterapi är ett enklare, effektivare och säkrare alternativ till isbad.


Är du nyfiken på vetenskapen bakom kryoterapi? Kolla in vår lista över kliniska studier här!

DELA DETTA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email