Kryoterapi – allt du behöver veta om den nya hälsotrenden!

Vad innebär kryoterapi och vilka kan använda sig av det? Hur ser marknaden ut för kryoterapi, både i Sverige och globalt? Och hur ska man förhålla sig till COVID-pandemin som nu orsakat stora omstruktureringar i vårt samhälle? I detta blogginlägg besvarar vi alla dessa frågor. Häng med och lär dig mer om denna nya och innovativa behandling!

kryoterapi

Vad är kryoterapi?

Kryoterapi, eller “cryotherapy”, som det heter på engelska betyder bokstavligen ”cold therapy” eller ”köldterapi.” Kryoterapi kan appliceras både lokalt och för hela kroppen.

Den lokala köldexponeringen kan uppnås med hjälp av exempelvis ispaket, ismassage eller med hjälp av avancerad lokal kryoterapeutisk utrustning.

 

Vi på COLDKRYO arbetar med kryoterapi som i form av extrem kall luft som kyls ned med hjälp av flytande kvävgas. Denna form av kryoterapi kan appliceras antingen för hela kroppen med hjälp av en kryokabin (cryocabin) eller för lokala behandlingar med hjälp av vår lokala utrustning (Cryofan). Du kan läsa mer om alla våra produkter här.

Men hur fungerar behandlingen? Och vad kan det hjälpa mot?

Teorin bakom kryoterapi och köldexponering är starkt växande idag och intresset för alla fördelar som kylan för med sig har blivit allt mer utbrett. I detta blogginlägg kommer vi inte gå igenom alla fysiologiska reaktioner som kylan ger upphov till. Vill du veta mer om detta, kolla gärna vår sida med relevanta studier om kryoterapi, eller läs denna grymma rapport om ”cold stress”!

 

Fördelarna med kryoterapi, som påvisats i olika studier, är bland annat:

 

  • Minskad smärta och inflammation
  • Förbättrad återhämtning och prestation
  • Förbättrat mentalt välbefinnande
  • Minskar symtom på reumatiska sjukdomar
  • Förbättrad sömn

 

Andra fördelar som studerats är minskade symtom av migrän, minskad nervirritation, minskad risk för demens och Alzheimers.

 

Vad är skillnaden mot isbad?  

Isbad är en form av kryoterapi men det har sina begränsningar. Atleter brukar ofta ”isa” sina knän eller sitta i ett isbad för att minska inflammationen. Ett isbad kan vara i några minuter och smärtan eller obehaget kan vara överväldigande för många. Den önskade effekten av ett isbad är att minska kroppens yttemperatur, i ett isbad händer detta snabbt, men om obehaget är för stort kommer personen att gå ut ur vattnet och således gå miste om de terapeutiska effekterna.

 

Kryoterapi producerar samma resultat som isbad fast utan samma smärta eller obehag. En kryosession tar endast 3 minuter och du blir aldrig blöt. På så sätt är det en mycket mer praktisk behandling som kan implementeras i din vardag utan några större besvär, helt färdig på en kvart!

 

Vilka är målgrupperna?

Ja, i princip alla! Om man läser igenom fördelarna ovan förstår man att denna behandling kan hjälpa människor i nästan alla målgrupper, unga som gamla! Det finns några kontraindikationer med kryoterapi, för den lokala behandlingen är det endast om du har kylallergi som du inte ska genomgå behandlingen. Om det är helkroppsbehandlingen är kontraindikationerna några fler, exempelvis epilepsi, hjärtsjukdom etc. Kontakta oss om du vill veta mer om detta.

 

De vanligaste målgrupperna för kryoterapi idag är människor som tränar mycket och personer med kronisk smärta.

 

 

Hur ser marknaden ut?

Kryoterapi är en behandling som under många år blivit väldigt vanlig i USA. Kryokliniker finns över hela landet och många gym och kliniker köper in egna produkter för att öka utbudet och skapa mervärde i sin verksamhet, en strategi som varit väldigt lyckad.

 

I Sverige har behandlingen endast på senare år börjat vinna fotfäste och dyka upp på olika ställen. USA, som tenderar att vara trendsättare, börjar göra sitt avtryck på omvärlden och vi ser nu en stark tillväxt i intresset för kryoterapi runt om i Skandinavien (inte för att nämna den ökade populariteten för kallbad). För ”early adapters” kan därför ett tidigt insteg i marknaden leda till höga vinster och starka konkurrensfördelar.

 

COVID-pandemin och kryoterapi

2021 kommer att bli ett intressant år. I samband med att vi återhämtar oss från pandemin kommer vi att inse hur mycket som lär förbli förändrat in i framtiden. En sak vi nästan kan konstatera som ett faktum är att människor lär vara mycket mer måna om sin hälsa och sitt välmående. Ägare och de som driver kryoterapeutisk verksamhet ska dock vara försiktiga med hur de beskriver kryoterapi, man kan inte hävda att kryoterapi ”boostar immunförsvaret” eftersom detta skulle vara en medicinsk applikation. Däremot minskar kryoterapi inflammation och smärta. Detta leder till ett mer aktivt liv som indirekt främjar immunförsvaret.

 

Den globala pandemin påverkar oss fortfarande dagligen, men ljuset i tunneln kan vara att många nu kommer leta efter naturliga sätt att stärka sin hälsa. Gå tillbaka och läs om fördelarna med kryoterapi, då kommer du, precis som vi, förstå varför denna behandling bara kommer att fortsätta växa under årets gång. Kommer du att haka på?

 

Vill du veta mer om kryoterapi? Besök vår startsida och navigera dig till de olika områdena du är intresserad av!

 

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss.

 

Hälsningar,

Teamet på COLDKRYO

DELA DETTA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email