Kryoterapi & Biohacking – allt du behöver veta!

I detta blogginlägg går vi igenom biohacking kopplat till kryoterapi och alla fördelar du kan förvänta dig med behandlingen. 

biohacking

Hur hänger biohacking och kryoterapi ihop?

Biohacking är ett fenomen som på senare tid blivit allt mer populärt. Det innebär att man tar full kontroll över sin egen biologi med hjälp av banbrytande vetenskap, tillskott, mediciner, träning etc. Det är därför inte svårt att förstå varför kryoterapi har blivit så populärt inom biohacking-världen.

Kryoterapi är en typ av behandling som funnits mycket längre än många inser. Det sägs att man redan 2000 år f.Kr började använda sig av kyla i Egypten för att behandla inflammation och smärta. Idag börjar behandlingen och vetenskapen bakom köldexponering vinna allt mer gehör, att kallbada är exempel på en form av köldexponering.

Kryoterapi i en kryokabin kan egentligen sammanfattas som en helt torr, kort och effektiv behandling utan biverkningar. Studier visar på att behandlingen medför en rad hälsoeffekter såsom minskad inflammation och smärta, ökat mentalt välbefinnande, förbättrad sömn, förbättrad hy etc. Vi kan därför börja förstå det växande intresset för en biohackare att inkorporera kryoterapi i sin livsstil.

 

Varför inte bara kallbada?

Bra fråga! Svaret är faktiskt att det finns ganska så markanta skillnader mellan att ta ett isbad och genomföra en kryoterapeutisk behandling. Under de första 20 minuterna i ett isbad börjar muskelvävnad längre in i kroppen att kylas ner och således förlora mycket av sin kapacitet. Detta innebär att man efter ett kallbad måste fortsätta vila resten av dagen innan man kan återgå till fysisk aktivitet.

Kryoterapi är annorlunda i den mening att man inte fryser ner muskelvävnaden – man skapar endast uppfattningen av att kylas ner genom kroppens centrala nervsystem. En process som tar 30 minuter eller mer i ett isbad tar endast 3 minuter i en kryokabin. Och inte bara det, en idrottare kan återgå till aktivitet samma dag efter behandlingen med mer energi och förmåga.

Det är också viktigt att förstå att kryoterapi är en icke-invasiv behandling till skillnad från isbad där vattnet tränger igenom huden och kyler ner kroppens kärna, vilket kan leda till hypotermi och till och med död. Det är mycket svårare för kroppen att värma upp sig själv efter ett isbad till skillnad från kryoterapi där kroppen mycket snabbare återgår till normal kroppstemperatur.

 

Vill du veta mer om kryoterapi och alla fördelar? Besök vår hemsida coldkryo.se!

DELA DETTA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email