Kryoterapi mot ångest och depression

anxiety

Många känner till kryoterapi som en effektiv metod mot skador eller kronisk smärta, vilket främjar muskelåterhätmning och stimulering av immunsystemet. Få är dock medvetna om kryoterapi i samband med det mentala välbefinnandet. I den här artikeln kommer vi att prata om hur kryoterapi kan lindra både depressiva symtom och ångestproblematik.

 

Hur fungerar kryoterapi för ett förbättrat välbefinnande?

I en studie som gjordes i syfte att hitta alternativa behandlingar mot depression exponerades depressiva personer för kalla duschar vid flera tillfällen. Vad man såg var häpnadsväckande: kylan aktiverade det sympatiska nervsystemet och ökade nivåerna av noradrenalin i hjärnan, detta gav upphov till flera anti-depressiva effekter.

I en annan studie som gjordes om helkroppskryoterapi såg man 2–3 gånger mer noradrenalin hos individerna i studien i samband med att de exponerades för kyla. Även detta stödjer tesen om att kyla kan verka stämningsförbättrande.

Under en kryosession utsätts din kropp för en så kallad ”kall stress” som aktiverar olika processer i kroppen. Detta frisätter flera hormon i kroppen, bland annat noradrenalin och serotonin som är essentiella för ett förbättrat humör.

Endorfiner är kemikalier som produceras av kroppen för att lindra stress och smärta. De kan också hjälpa till att få känslor av eufori och allmänt välbefinnande. Du kan stimulera produktionen av endorfin genom sportövningar (simning, cykling, springa, snabba promenader, tennis, dans), välsmakande mat, sex, skratt, massage och annan “positiv” stress. Kryoterapi och kyla har flera gånger associerats med en ökning av alla dessa lyckohormon.

Kryoterapi har i studier associerats med en minskning av hormonet kortisol, även detta är associerat med anti-depressiva effekter då nivåerna av kortisol tenderar att vara förhöjda hos människor som lider av depression och ångest.

 

Ökade energinivåer

Energin du får en kryosession är inte bara fysisk utan också mental och emotionell. Du kan uppleva en otrolig energikick under din 3-minuters behandling som också kan pågå i timmar därefter. Den dramatiska ökningen av noradrenalin är en av anledningarna bakom den ökad vakenheten och energin.

 

Bli aktiv

Ofta, särskilt med depression, kan du känna dig omotiverad att göra någonting. Energiboosten och humörförbättringen efter en kryosession kommer att uppmana dig att vara aktiv. Kedjereaktionen har börjat! Mer aktivitet i ditt liv, mindre ledset humör och oroliga tankar.

 

Fokus

Kryoterapi kan ge dig ett kraftfullt uppsving som ökar ditt fokus och får dig att vilja ha mer ut ur livet igen. En del människor rapporterar att deras fokus förblir skarpt och att deras minne förbättras i flera dagar efter en kryoterapeutisk behandling, vilket gör att de kan slutföra stora projekt och stanna på uppdrag med avsevärt ökad produktivitet.

 

Ökad optimism

Kryosessioner ger dig ett naturligt uppsving av optimism som kommer från känslan av att vara energisk, frisk och kapabel.

Nästan alla som någonsin har utsatts för extremt kalla temperaturer under en kryosession (till och med kalla duschar) noterade alla dessa effekter och ville uppleva dem om och om igen. Allt detta sammansatt gör kryoterapi effektivt som ett eventuellt och naturligt hjälpmedel mot ångest och depression.

DELA DETTA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email