sleep
COLD KRYOTERAPI

COLD KRYOTERAPI

Bättre sömn med kryoterapi

Sömnproblem är idag allt mer förekommande och många människor försöker desperat hitta lösningar för att åtgärda denna problematik. Kryoterapi har visats kunna påverka sömnen positivt. Kanske är detta något som kan hjälpa din sömn? Vi utforskar detta ämnet vidare i denna artikel.

Exponering av extrem kyla producerar ”må-bra” endorfiner och ökar produktionen av noradrenalin. Noradrenalinet är ett hormon och en neurotransmittor som är involverad i din sömncykel och har djupa effekter på energi, fokus, humör och sömnmönster. Detta kan bero på noradrenalinens roll i neurogenesen – produktionen av nya neuroner i hjärnan – som kopplas till ett förbättrat humör och bättre minne. 

Ökningen av noradrenalin tillsammans med en minskning av kortisol främjar en hälsosam sömncykel. [34] Det är också möjligt att ökningen av endorfiner och den efterföljande känslan av avkoppling är anledningen till att så många hävdar att kryoterapi är deras nya hjälpmedel för bättre sömn.

Exponering av kallt vatten (14 ° C) under 1 timme ökade noradrenalinet i kroppen med uppemot 530%. Dopaminet, en annan viktig neurotransmittor, ökade med uppemot 250% [5]. Du kan få liknande eller mer effekter från regelbunden användning av helkroppskryoterapi.  

Sömn och kryoterapi inom träning

Kallare temperaturer på natten har visats främja sömnen. Kroppen får de mest vilsamma sömncyklerna i en kall miljö. Det är därför sena träningar utgör en potentiell sömnutmaning. Träning leder till en ökad kroppstemperatur, och när den utförs senare på kvällen har kroppen svårt att kyla ner sig innan sömnen.

En kall dusch på kvällen kan ge ytterligare sömnfördelar. Exponering för det kalla vattnet ger kroppen en behövlig nedkylning inför sömnen, särskilt om du hade ett sent träningspass. Att köra kryoterapisessioner efter träning kan på så sätt bidra till en bättre sömncykel.


dELA DETTA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email