Kryoterapi – ett utmärkt sätt att förbättra återhämtning

kryoterapi-återhämtning

 

Ömma muskler efter ett ansträngande träningspass är vanligt från bodybuilders till yogainstruktörer, men hur länge ska det hålla i?

Vissa sportentusiaster tror att den “brinnande” känslan som man känner när man avslutar ett sista rep orsakas av mjölksyra, som senare orsakar ömhet och träningsvärk. Denna tes eupprepas fortfarande idag, så mycket att Sports Illustrated uppmanade Dr Michael Joyner från Mayo Clinic att hjälpa till att avvärja myten. Dr Joyner skriver att ”utmattning är flerdimensionell och orsakas av flera faktorer. Tro det eller ej, förmodligen orsakar mjölksyra inte den ’brännande känslan’ som är förknippad med intensiv träning.”¹

Joyner och Sports Illustrated hänvisade till Schwane-studien som genomfördes 1983 där idrottare tvingades springa nedförsbacke på ett löpband för att framkalla muskelvärk och jämfördes senare med löpare som sprang på löpband som var jämna. Utförarna var betydligt ömma; emellertid var mjölksyranivåerna inte förhöjda, och slutsatsen var att muskelvärk och ömhet är ett resultat av mikroskopiska slitningar i muskelvävnaden på grund av ansträngande träning. Enkelt uttryckt är den ömhet som upplevs de följande dagarna på grund av vävnadsinflammation.

Som framhävs i juli 2019-utgåvan av tidningen Shape Magazine, finns det stor risk att inte låta dina muskler få tillräckligt med vila. Man varnade här för att en trött muskel som inte får tillräckligt med tid att vila kan leda till överdriven vävnadsskada Harvard Medical School håller med om att träning med ömma muskler kan leda till större skador. Även en mild stam (grad I) kan ta 3 till 4 veckor att läka, där en svullnad eller blåmärke (grad II) kan ta månader från en idrottare.

 

Kryoterapi och muskelvärk samt inflammation i musklerna

Muskelvärk kan minskas avsevärt genom kryoterapi och detta sker redan efter en behandling. Helkroppsbehandlingen är en 3-minuters session som använder kylande ånga (-150° C) för att kyla din kropp säkert från axlarna och ner. Denna process bidrar till vasokonstriktion i huden och muskelvävnaderna, som tvingar blod bort från de yttre vävnaderna och inåt till kroppens kärna. I kärnan återoxideras blodet och filtreras från toxiner och proinflammatoriska ämnen. Efter en 3-minuters-session återvänder det anrikade blodet till perifera vävnader och börjar vitalisera kroppen med syre, näringsämnen och enzymer. Detta initierar en naturlig läkning i kroppen och bidrar till minskad inflammation.

College of Physical Education i Brasilien publicerade en peer-reviewed studie som visade att en enda session med kryoterapi påskyndade återhämtningen från muskelskador med uppemot 24 timmar. I den brasilianska studien genomförde 26 unga män 100 fallhopp för att framkalla ömhet i musklerna. Hälften av idrottarna behandlades med en enda 3 minuters kryosession efter träningen. De läktes från sin ömhet på tre dagar. De som inte genomförde kryobehandlingar rapporterade i snitt ömhet över fyra dagar. 3

Skadeförebyggande med kryoterapi kan minska risken för skador avsevärt med regelbundna kryosessioner. Ultra-idrottare, maratonlöpare och olympier har alla lagt till kryoterapi i sina återhämtningsrutiner för att förhindra skador och återgå till ansträngande träning snabbare.

Referenser

  1. https://www.si.com/edge/2016/07/21/debunking-myths-lactic-acid-truth-fatigue-recovery-muscle-soreness
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27409551
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.12353

DELA DETTA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email